dimecres, 19 de gener del 2011

UNA VISIO MOLT GENERAL


Quan mirem els països de l'antiga URSS, tendim a fer simplificacions, producte de la poca informació i sovint de molt precària qualitat que ens ha arribat d'aquestos països, sempre passant pels filtres de les agencies de noticies occidentals.

Per a poder entendre aquest entorn, el primer que hauríem de fer es una divisió molt simple en 4 grans grups: bàltics ( Estònia, Letònia, Lituània ), eslaus ( Rússia, Bielorússia, Ucraïna ), asiàtics ( Kazakhstan, Uzbekistan, Kirguizistan, Tadjikistan, Turkmenistan ), caucàsics ( Armènia, Geòrgia, Azerbaidjan ).

Moldàvia no entraria en cap d'aquestes categories. Ens quedaria fora i realment, es difícil col.locar-la en cap grup, encara que segurament, el mes raonable seria fer-ho en l'eslau, malgrat ser un país de cultura llatina, donades els molts segles d'influencia eslava.

La meva intenció es fer una molt breu introducció d'aquestos 4 grups, per a que aquells que sou llunyans a aquesta realitat pogueu com es diu col.loquialment 'situar-vos'.


1.Baltics: Aquestos països, malgrat patir l'ocupació per part de les forces soviètiques durant 45 anys, sempre varen mantenir un tarannà diferent en la seva manera de fer, malgrat estar sota les 'ordres de Moscou' i ja durant aquells anys, eren considerades pels propis habitants soviètics, un lloc 'europeu i civilitzat' a diferència de molts racons de la URSS.Per tant, culturalment son països de l'entorn germano-escandinau, amb importants bosses de població d'origen eslau, especialment a Letònia i Estònia.
Durant aquestos 20 anys, en els quals han passat de l'economia planificada a ser membres de la UE, els 3 països han experimentat uns canvis molt forts en les seves estructures econòmiques, quedant desmantellades les soviètiques per aparèixer, especialment a Estònia, una nova economia, amb una població amb una formació alta, lamentablement envellida i amb una alta tasa d'emigració cap a altres països de la UE.
El gran handicap es la seva dimensió, i la limitació duanera amb el mercat rus. Si aquestes qüestions es solucionen en el futur, aquestos països seran un centre logístic/transport i financer molt important entre l'oest i la nova gran Rússia. Tot dependrà de la geopolítica i de la voluntat de les parts de tancar antigues ferides i del paper que els hi tinguin reservat alemanys i russos, els grans actors polítics i econòmics en la zona.

2.Eslaus: 3 germans...amb relacions molt convulses i alhora molt solides. Rússia es el gran actor de la zona i cada cop mes, amb la seva potencia econòmica, en relació als altres dos, va ocupant esferes de poder econòmic en aquestos països. La dependència energètica, de Bielorússia i Ucraïna, avui en dia, es encara tan gran, que limiten molt, l'autonomia política d'aquestos països davant de Rússia. L'actuacio decidida del govern rus, involucrant a les seves empreses privades, 'obligant-les' a participar en la 'reconquesta economica' d'aquestos dos països, es un element de molt important embranzida per aquestos 2 països, però per altra banda, aixeca molts interrogants sobre el seu futur com estat sobirans 'di facto' en aquest context.
Rússia i Ucraïna son països molt rics en recursos naturals i tenen economies que son fins a cert punt, bastant complementàries. Dependrà de l'equilibri de forces, del respecte de Rússia pels seus veïns eslaus, que aquesta relació sigui profitosa per totes bandes o estigui basada en una 'dictadura energetica'. El paper de la UE, especialment d'Alemanya, caldrà també no ignorar-lo, donat que Ucraïna es un país molt donat a jugar aquest rol 'dual', buscant en cada moment, el partner més interessant pels seus interessos puntuals. Menció a part, mereixen les elits polítiques, econòmiques d'aquestos països...en molts casos, sorgides de turbulentes situacions durant els anys 90. Dependre molt de la seva decisió i actitud cap a l'adopcio de noves maneres d'actuar, diguem-ne mes occidentals, el benestar de les seves poblacions i el seu desenvolupament en els propers anys. Els 3 països, juntament amb Kazakhstan, constitueixen un mercat d'aprox. 225 mil. de persones, molt interessant per a les grans corporacions, que busquen, malgrat les dificultat legals, jurídiques i practiques d'implantar-se en alguna d'aquestes repúbliques com a porta cap a les altres. Definitivament, son països condemnats a un constant creixement, el grau del qual dependrà de la seva predisposició a participar de l'economia global, de la formació del seu capital humà, de l'estructuració del mercat financer i de la conjuntura internacional.

3.Asiàtics: Aquestos països, en diferents graus, han patit durant els últims 20 anys, allò que podríem anomenar ´africanització´. Es a dir, s'han convertit en estats, dominats per dictadures o pseudodemocràcies, recolzades internacionalment, en funció dels interessos sobre les matèries primeres, molt abundants en alguns d´aquestos països, especialment, al Turkmenistan ( gas ) i al Kazakhstan ( tota la taula de Mendeliev !! ). Rússia conserva grans interessos en alguns d´aquestos països, herència de l'època soviètica, però la seva influència ha baixat prou en detriment de la força que han agafat països com la Xina, Turquia fins i tot EEUU. Aquesta situació, lligada a la creixent inestabilitat en alguns països, per motius religiosos, especialment al Tadjikistan i Uzbekistan, ens fan veure un futur bastant poc esperançador per a les poblacions locals, i un creixement social molt limitat. Societats que durant l'època soviètica varen fer un aparent gran salt a la modernitat, han tornat a estructures arcaiques d'organització i malauradament, la seva població, en general, gaudeix d´un baix grau de formació, provocat en gran part per l'aïllament històric de moltes zones. Cal esperar gran interes de les gran potencies en la zona, per la seva riquesa en matèries primeres, que en alguns casos, com pot ser Kazakhstan, Turkmenistan pot anar acompanyat d´oportunitats per a empreses estrangeres, especialment en el terreny energètic o de les infraestructures. La seva distancia geogràfica de la UE, converteix aquest països, en un mercat natural per als productes asiàtics, especialment els xinesos.


4.Caucàsics: Volem referir-nos als 3 països que han aparegut al sud del mont Elbrus: Geòrgia, Armènia i Azerbaitjan, i afegir-hi, els territoris dels anomenat ´territoris federals del sud´de Russia, entre els quals destacaríem, llocs tristament famosos com Txetxènia, Ingushetia, Daguestan etc...
Ens referim, a la zona segurament mes covulsa políticament de tot el mon, i on les possibilitats de conflictes armats en els propers anys es més alta que en cap altra zona propera. El mosaic de cultures, idiomes, religions, grups etc...fa que la convivència en aquesta part del mon, estigui marcada sempre pel conflicte entre veïns, fet que ha condicionat molt el creixement econòmic i social d´aquests països i regions. En el bloc, en parlarem sovint, sobretot pel gran interes a nivell etnogràfic que te la zona, però difícilment, trobarem gran motius per a justificar aproximacions als inversors a aquestos països, malgrat els progressos fets per Armènia, gracies a la seva diàspora, Azerbaitjan, gracies al petroli, i Geòrgia, gracies al recolzament occidental en la seva particular batalla per la independència geopolítica de Rússia.
Un dels territoris amb els paisatges més bells del planeta amb una conjunció única de mar, muntanyes, boscos...on el desenvolupament turístic, estarà permanent condicionat per l'actualitat política i el conflictes actius en cada moment.

Be, disculpin, però, per avui ho deixarem aquí, sense oblidar Moldàvia a qui dedicarem un capítol a part, en futur posts.

1 comentari: